Jouw medewerker begeleiden in zijn/haar loopbaan is een vak apart. Via een waterdicht protocol, kan je in no time bijsturen.

°

  • Overloop alle items
  • Neem er kleine ronde stickertjes bij en laat jouw medewerker 3 bolletjes kleven om de prioriteiten aan te duiden die van cruciaal belang zijn in zijn/haar loopbaan
  • Doe de check: wat zit goed en waar zitten de pijnpunten
  • Kijk of er pijnpunten zitten bij de prioriteiten en werk daar eerst op: wat kan de medewerker zelf veranderen (of over in dialoog gaan) en wat dient hij/zij te accepteren (focus dan op mindset)
  • Bekijk zeker ook de ‘tank’: hoe zit het met de fysieke & mentale energie (deze heeft de medewerker vollédig zelf in de hand) en sociaal vangnet (bv. belangrijk wanneer de thuissituatie effect heeft op het werk zoals een zorgrol, ziekte, opvang,…)
  • Maak een actieplan en bepaal het opvolgmoment

°

Het is belangrijk in een loopbaangesprek dat alle facetten worden doorgesproken. De helicopteraanpak helpt om zaken in perspectief te plaatsen en de emoties er af te halen of juist te focussen op de juiste zaken die geoptimaliseerd kunnen worden. Vaak gooien medewerkers té vroeg de handdoek in de ring (nope, het gras is écht niet groener aan de overkant en voor je het weet pak je de pijnpunten gewoon weer mee naar de nieuwe werkplek)

°

Merk je dat er ondersteuning nodig is (vb. rond het boosten van de fysieke & mentale energie of perspectief bieden rond het sociaal vangnet), schakel dan op tijd een extern persoon in. We vonden het bij Coachinglab belangrijk om ook rond veerkracht de nodige pragmatische ondersteuning te kunnen bieden en volgden een bijscholing bij Prof. Elke Van Hoof en KUL rond mentale overbelasting & loopbaan met zorg. Neem contact op waar nodig.

°

Wij nemen ook met plezier de rol van interne loopbaanbegeleider over of organiseren een 1/2 dag train-the-trainer met jou rond het thema.

°

Wil jouw medewerker meer zicht krijgen op zijn/haar kwaliteiten? We voorzien graag een Facet5 analyse en kunnen er een development traject aan koppelen.

°

Category
Tags
No Tag

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *