6 op de 10 bedrijven denkt te zullen moeten afvloeien dit jaar. That hurts.

°

Zeker als je weet dat het vaak gaat om sterke, betrokken medewerkers waar je een lange pre- & onboarding hebt mee gedaan en mee hebt helpen ontwikkelen. Om nog maar te zwijgen van het rekruteringproces dat er aan vooraf is gegaan.

°

Voor beide partijen een opdoffer. Want het zit er aan te komen. Tegen onze wil in. Onder het motto verander wat we kunnen veranderen, accepteer wat we niet kunnen veranderen, zijn er een paar zaken waar je als bedrijf écht wel het verschil kan maken.

°

Think “Boomerang”

°

Boomerangers zijn medewerkers die open staan om terug te keren naar hun vroegere werkgever. Het betreft volgens onderzoek van Acerta over 50%. That’s a lot. “Maar ik moet juist mensen ontslaan, niet aanwerven!”, hoor ik je denken. Absoluut. Dat is de actie op korte termijn. But think long term please.

°

Boomerangers zijn door het proces gegaan, kennen de procedures & cultuur en weten waar ze aan beginnen. Op voorwaarde… dat de exit op een nette manier is verlopen. Hoe kan je daarvoor zorgen in deze bijzondere tijden? Want misschien heb je na een tijdje wel weer nood aan deze topmensen die je met spijt in het hart laat gaan.

°

  • Ga een écht gesprek aan waar je alle kaarten op tafel legt. Hou je aan feiten, want realiseer je dat de tegenpartij misschien wel heel emotioneel kan reageren (“waarom ik”). Benoem dat ook in het gesprek, toon begrip en leef je in. Ratio & emotie zijn namelijk 2 delen in de hersenen die anders reageren. Woorden komen amper binnen als iemand diepe emoties voelt. Besef dat.
  • Sommige bedrijven bieden ondersteuning aan om het verdere loopbaanpad in kaart te brengen, perspectief te bieden en schakelen hiervoor hun HR team in voor diepgaande exitgesprekken of een externe partner (loopbaancoach, outplacementcoach,…)
  • Zorg dat het team afscheid kan nemen van elkaar en hou rekening met een nazorg moment. De teamdynamiek kreeg ook een duw en het achterblijvende team zal met vragen en bekommernissen zitten. Het thema “veiligheid” is geraakt. Een cruciaal iets om als team(lid) goed te functioneren. Aligneer opnieuw in een teammoment dat kan gefaciliteerd worden door jouw HR team of door een externe, neutrale teamcoach. Het zal zorgen dat het team focus zal houden op de opdracht

°

De rol van HR zal in deze fase cruciaal zijn als jouw bedrijf (echt) waarde hecht aan het menselijke kapitaal. Aarzel niet om een expert in te zetten om dit deel over te nemen waar nodig. Zij zijn getraind in korte, krachtige en efficiënte interventies of kunnen HR teams en leidinggevenden met impactvolle klankbordsessies door deze fase loodsen zodat er focus kan gehouden worden op de core business. Het zal er hard aan toe gaan de komende tijd, luisteren naar waar de neuzen wijzen zal cruciaal zijn om bij te kunnen sturen.

°

Nood aan ondersteuning door Coachinglab? Boek ons per uur, halve dag, volledige dag,… Neem contact op via sofie@coachinglab.be

°

Meer lezen over teamcoaching? Lees hier verder

Meer lezen over individuele- of loopbaancoaching? Lees hier verder

Category
Tags
No Tag

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *