Ben je als leider al wat bekwaam in teamontwikkeling en wil je zelf eens aan de slag met de groep? Dan kan samen een team charter opstellen een fijne investering zijn. Zie ten alle tijden dat jullie beton goed zit! Alleen dan kan je efficiënt samenwerken, successen oogsten en lastige periodes overbruggen (en oh ja, die kan je niet vermijden!)

°

In welke vorm je dat doet, is gelijk. Hier kon je eerder al wat inspiratie halen. Je kan visueel werken met crayons, stiften op een flip maar ook collages maken is een optie. Afhankelijk van de creativiteit van de groep. Volgende onderdelen dienen zeker in kaart te worden gebracht:

°

PART I: Wat is ons gemeenschappelijk doel?

  • Wat is onze missie?
  • Wat zijn onze doelstellingen?
  • Hoe gaan we onze successen meten?

°

PART II: Wat zijn onze rollen en verantwoordelijkheden? De verwachtingen van elkaar? Van de organisatie? Van externe & interne stakeholders?

°

PART III: Hoe gaan we samenwerken? Bv op vlak van communicatie, bij conflict, bij een dip in veerkracht,…

°

Werken met zo een oefening zorgt ervoor dat je aligneert met gemeenschappelijke doelen en niet enkel werkt als individuen naast elkaar. Zie het zoals in sport en denk aan de metafoor van de voetbalploeg: die hebben talrijke goede spelers maar zonder elkaar stellen ze weinig voor op een match.

°

Vaak faciliteer ik zulke oefeningen. Louter en alleen op proces. Zodat zowel de leider(s) als de teamleden zich volledig in de inhoud kunnen smijten en zélf een antwoord kunnen vormen op de vraag: “Wat hebben we als team nodig en hoe gaan we dat waarmaken?”

°

Heb je graag een klankbord rond dit thema of wil je eens in co-creatie aan de slag? Geef zeker een seintje via sofie@coachinglab.be

Category
Tags
No Tag

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *