“Leiderschap is het proces van invloed uitoefenen op mensen om gedeelde doelen te bereiken”

Yukl, 2015

°

B O E K E N zijn er geschreven over leiderschap. Zelfs als professional is het een uitdaging om de bomen door het bos te zien. Ik deel hier even in een notendop de highlights na een boeiende train-the-trainer bij Workitects. Ook het artikel van Karen Wouters is een absolute aanrader om de fuzz rond leiderschap te scheiden van wetenschappelijk onderbouwde vakkennis.

Aangeboren of aangeleerd?

Leiderschap is voor 30% aangeboren. De overige 70% kan je ontwikkelen. Echt! Goed nieuws dus voor leiderschapsontwikkeling. De moeite waard om in te investeren, jouw stijl te ontdekken en te versterken.

°

Er bestaat geen goede of foute leiderschapsstijl

°

In principe kan je 4 grote leiderschapsstijlen herkennen. Er bestaat geen goed of fout. Context (zoals organisatiestructuur) kan bepalen of een stijl kan aarden of er een shift nodig is naar een andere manier van leiderschap.
Zo heb je:

°

 • Directief leiderschap: instructies & bevelen geven, doelen stellen
 • Transactioneel leiderschap: monitoren van prestaties, voorzien van beloning
 • Transformationeel leiderschap: zorgen voor visie, inspirerend communiceren, de status quo in vraag stellen
 • Empowering leiderschap: zelfleiderschap aanmoedigen, teamwerk aanmoedigen, zelfontwikkeling aanmoedigen

°

Om te kijken welke stijl je natuurlijk opneemt, kan je een zelfanalyse doen (neem dan contact met me op). Een goede oefening kan ook zijn om te kijken welke opdrachten je vandaag het meeste opneemt als leider. Die geven een indicatie van jouw stijl. Zo heb je 5 leiderrollen:

°

 • Taakgericht: plannen, verhelderen, monitoren, problemen oplossen
 • Teamgericht: proces ondersteunen, coachen, verbinden
 • Veranderingsgericht: visie onderwerpen, verwachtingen zetten, status quo doorbreken
 • Extern gericht: netwerken, politiek, stakeholders
 • Waardegericht: instaan voor missie, waarden & integriteit

°

Dankzij Workitects ontdekte ik dat jarenlang onderzoek met AMS (Antwerp Management School) heeft uitgewezen wat een positieve impact gedeeld leiderschap heeft op een organisatie. De leiderschapsstijl die daar het beste naar neigt is transformationeel & empowering. Binnen jouw rol als leider zal je dan ook meest met verandering, extern & waardegericht bezig zijn en minder met het taakgerichte.

°

Realiteit is dat heel wat bedrijven nog met een pak “leidinggevenden” bevolkt zijn (dat is de term van een managerial positie die louter taakgerichte rollen opnemen) Werk aan de winkel dus. Maar een kanteling is mogelijk!

°

Ben je zelf benieuwd naar jouw natuurlijke leiderschapsstijl? Wil je je versterken als leider? Of kantelen van een hiërarchisch leidinggevende naar een authentieke leider? Dit kan op verschillende manieren:

°

 • Introduceer me via jouw bedrijf
 • Boek een individuele coaching via VDAB loopbaancheques

Mailto: sofie@coachinglab.be

Meer lezen? Klik hier door naar het artikel over gedeeld leiderschap

Category
Tags
No Tag

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *