Hé, dat ken ik niet intervisie, explain please?

Als ondernemer en L&D professional neem ik zelf meermaals per jaar deel aan intervisiegroepen. Geweldige uitvinding! Ik zie er gelijkgestemden met elk hun eigen achtergrond en ervaringen maar toch met dezelfde professionele passie. Ik moet het jou er niet bij zeggen dat dit tonnen energie met zich meebrengt (want eerlijk, soms is het eenzaamheid troef, je zit vast in een dossier en buiten een whatsappje of telefoongesprek zijn er weinig gestructureerde hulplijnen). We steken de koppen, kort!, bij elkaar en gaan met heel wat inzichten weer naar huis. I like!

Anyway, een intervisie dus. Hoe krijg je daar een powerboost van als professional & als bedrijf? Ik deel je het geheim!

First things first! Wat heb je er voor nodig?

 • Een groepje van min. 4 tot max 7 personen die in dezelfde rol zitten (bv Teamleaders, HR professionals, L&D experts, Middenkader,…)
 • Een bedrijf dat gelooft in co-learning, waar er al een leercultuur heerst. De magie wordt extra groot als je cross company kan werken
 • Om te starten een facilitator die je wegwijs maakt in aanpak & timing. Na een aantal keren, ben je zelf in staat in de groep een facilitator aan te duiden

En next?

 • We bereiden allemaal op voorhand onze case voor (lees: een situatie waar we de hulp en inzichten van de groep voor nodig hebben)
 • Op de dag zelf stemmen we welke case het meest urgent is en laten we de L(uisteren), D(oorvragen) & S(amenvatten) techniek los op de case inbrenger. Tuurlijk hebben we soms dergelijke case al meegemaakt, daarom zit de groep ook samen. De kunst ligt hem er juist in om met respect, zonder oordeel, nieuwsgierig en zonder ego te ontdekken waarom de case inbrenger het zo lastig heeft en hem uit te dagen over andere denkpistes & blinde vlekken.
 • De groep doet dit open naar elkaar terwijl de case inbrenger aandachtig luistert, noteert en zijn inzichten (aha!) ontdekt. Ook als groep neem je de tijd om eigen inzichten te delen. Dát is de kracht van co-learning. Wie goed zaait in een intervisie, kan dubbel zoveel oogsten.
 • De facilitator/timekeeper houdt oog voor structuur & timing, bewaakt de communicatietechnieken

Doorgaans zijn we in staat om een 2tal cases te behandelen in 2,5 uur.

Wat als ik intervisie nu eens opneem in de development trajecten voor leidinggevenden?

“Mmmm, daar zit wat in” dacht ik enige tijd geleden. Wat als ik dit onderdeel nu eens opneem in de development trajecten voor leidinggevenden? Vaak hoor ik bij hen ook de eenzaamheid in het vak.
En het wordt gesmaakt. Zo goed zelfs dat ik er een groot deel van mijn agenda voor dien vrij te maken om meerdere groepen te faciliteren. Een fijne variatie op teamcoaching, it is a match!

Doe ik dat dan graag zo faciliteren? Ja! Ik kick op efficiëntie & impact en deze leervorm combineert beiden zo goed. Iedereen heeft impact op elkaar, je gaat zó actiegericht en concreet aan de slag in een gelimiteerd tijdslot. Iedereen kiest bewust om te participeren, toch een stuk anders dan wanneer je als “moetje” in een training bent gezet. Efficiënter kan bijna niet meer.

Wat levert het op?

 • Intervisie stimuleert zelfreflectie en bijgevolg de zelfontwikkeling.
 • Het geeft zicht op oplossingen voor individuele vraagstukken doordat collega’s of vakgenoten zich geconcentreerd & gefaciliteerd (actiegericht!) op de case kunnen concentreren.
 • Intervisie creëert tevens een sfeer van collegialiteit omdat elke deelnemer komt halen en brengen.
 • Iedere probleemhebber vertrekt met een aantal (zelf ontdekte) suggesties voor effectiever gedrag, met feedback op het eigen functioneren en/of met meer inzicht in het eigen handelen en de eigen denkpatronen.
 • Je oefent effectieve communicatie en gesprekstechnieken want deze vormen de basis van succesvolle intervisie.


Aantal sessies & deelnemers?

 • We starten met het aanleren van de techniek  (1,5u-2u)
 • Een traject bestaat uit 4 sessies (2,5 u/sessie), indien gewenst te verlengen naar 8 sessies

Zegt jou dat wel iets een intervisiegroep voor teamleaders/leidinggevenden binnen jouw bedrijf? Laat het me weten > sofie@coachinglab.be
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Hoe meer geïnteresseerden, hoe sneller we cross company kunnen beginnen mixen. Let the magic begin!

Interesse in de leervorm maar andere doelgroep (vb HR professionals, …) We verwijzen graag door!

Category
Tags
No Tag

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *