Sinds dit jaar begeleid ik ook teams om efficiënter teamresultaten te behalen. Dit vloeide organisch voort uit de vele coachings met leidinggevenden die deugd hadden van klankbordsessies. “Doe ik het wel goed, ben ik er wel voor gemaakt, hoe kan ik anders omgaan met conflict of uitval in mijn team, ik wil ons naar een hoger level tillen,…”


Af en toe kom ik dan eens als neutraal persoon de neuzen (meer) in de juiste richting zetten. Want éigenlijk onderschatten de meeste teams zichzelf. Door eens stil te staan, samen, waar hun kracht zit…krijgt iedereen weer goesting te knallen! Liefst in een groene omgeving, weg van duffe office spaces. En bij voorkeur bij een lekkere gezonde lunch. The perfect cocktail. En de leidinggevende in transitie (want die leert als een echte leider om te gaan met teamontwikkeling) doet gewoon mee, geweldig leuk om te zien!

De tips & trics van teamcoaching leerde ik bij Coaching The Shift (een aanrader als je leidinggevende bent en graag jouw toolbox aanvult of als leider de zaag scherp willen houden). Mijn favoriet: de “Walking scale”. Maar ook een teamcharter opmaken is een leuke! Het hoeven niet altijd conflict teamcoachings te zijn!

Toen ik op zoek was naar een voorbeeld van een teamcharter vond ik deze coole versie. (Note: I love to draw! Deze tekende ik over op een grote flip zodat de teamleden met post its of stift konden aanvullen en ophangen in hun kantoor) . Je kan er zelf mee aan de slag, of je boekt mij eens 🙂


Wat toelichting:


  • Wat is jullie ultieme teamdoel of doelen.
  • Wie zit er allemaal in de bus (#functies, #sterktes, #persoonlijkheden, #geschiedenis,…) Kortom: leer elkaar kennen. Tonnen leuke oefeningen hiervoor.
  • Wat verwachten jullie van de driver, jullie leidinggevende?
  • Wat verwachten jullie van elkaar om het gewenste doel of doelen te behalen? (vb hoe communiceren – ga tot in de diepte zodat het geen containerwoord blijft, wat is versterkend gedrag,…)
  • Hoe gaan jullie om met tegenslagen? Wat spreken jullie hiervoor af?
  • Waar staan jullie voor als team? Wat zijn jullie “teamvalues”?
  • Wat kan jullie uit balans brengen? Wat kunnen obstakels zijn om jullie te verhinderen doelen te halen?

Hoe dieper je doorvraagt, hoe concreter de duurzame impact zal zijn. Weet dus dat een teamcoach getraind is met tonnen technieken om die bewustwording in gang te steken. Daarom wordt er doorgaans een extern persoon ingeschakeld zodat je als teamleader helemaal mee in het moment kan gaan. Boeken kan via sofie@coachinglab.be of 0476 51 27 13.

Go team, go!

Credits: designbetterbusiness.com

Misschien vind je deze blogs ook interessant? 

Vond je dit artikel interessant? Je doet me een plezier door het te delen via Linkedin

Category
Tags
No Tag

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *