Weaky weaky! Het post-corona tijdperk zit er aan te komen, ik voel het! Haal je jouw team ook mee uit sluimer modus? Hoe sneller we dat slaapdronkenschap een plaats kunnen geven, des te effectiever we zullen functioneren. En dat zal iedereen goed doen.

°

Sinds enige tijd begeleid ik teams om effectieve teamresultaten neer te zetten. Lees: geen tijd te verliezen in nutteloze misverstanden, onduidelijke taken, onnodige verplaatsingen of vergaderingen. You name it. Wél met goesting samen vonken geven. Kwalitatievere dienstverlening als gevolg, minder verloop…because you love your job!, betere bedrijfsresultaten,… Win-win ten top. De teamcoachings vloeiden organisch voort uit de vele coachings met leidinggevenden die deugd hadden van klankbordsessies. “Doe ik het wel goed, ben ik er wel voor gemaakt, hoe kan ik anders omgaan met lastige situaties in mijn team, hoe kan ik mijn team ondersteunen zonder te betuttelen,…” I get it. But you are not alone. En eerlijk? Ik haal zelf ook tonnen energie uit het samenbrengen van mensen. Samen kan je zoveel meer in beweging brengen. Giga elephants in the room (of in de context) benoemen en “ze in stukskes kappen”. Vol impact en effectiviteit, hard voor resultaat en zacht voor de mens. I’m a believer!

°

Af en toe kom ik dus eens als extern, neutraal persoon de neuzen (meer) in de juiste richting zetten. Goh ja, en iedereen heeft recht op een eigen mening, en die neuzen kunnen gerust eens naar de andere kant staan. Zolang ze op het einde, respectvol, in de richting van de bedrijfswaarden en het bedrijfsdoel wijzen. Want éigenlijk onderschatten de meeste teams zichzelf. Door eens stil te staan, samen, waar hun kracht zit…krijgt iedereen weer goesting te knallen! 

Toen ik op zoek was naar een voorbeeld van een teamcharter vond ik deze coole versie. (Note: I love to draw! Deze tekende ik over op een grote flip zodat de teamleden met post its of stift konden aanvullen en ophangen in hun kantoor) . Je kan er zelf mee aan de slag, of je boekt mij eens 🙂 Maar ik zat ook niet stil en pimpte de originele versie van #designbetterbusiness een beetje en kan customized aangepast worden voor jullie. De template kan je in grote resolutie op ons e-learning platform downloaden.

°

Wat toelichting:


  • Wat is jullie ultieme teamdoel? In post corona tijden is dit fijne denkoefening vb “Hoe boosten we onze effectiviteit in post corona tijden”
  • Wie zit er allemaal in de bus (#functies, #sterktes, #persoonlijkheden, #geschiedenis,…) Kortom: leer elkaar kennen. Tonnen leuke oefeningen hiervoor. Op ons e-learning platform kan je veel werkvormen vinden! Hou er rekening mee dat sommige mensen in jouw teams specifieke geschiedenis hebben opgebouwd de afgelopen weken. Geef dat een plaats samen. De context kan voor sommigen hard geweest zijn, of IS gewoon hard. 
  • Wat verwachten jullie van de driver, jullie leidinggevende? En als jullie al gedeeld leiderschap geïmplementeerd hebben: wat verwachten jullie van elkaar? 
  • Wat verwachten jullie sowieso van elkaar om het gewenste doel of doelen te behalen? (vb hoe communiceren – ga tot in de diepte zodat het geen containerwoord blijft, wat is versterkend gedrag,…)
  • Hoe gaan jullie om met tegenslagen? Wat als het moeizaam gaat? Wat spreken jullie hiervoor af? 
  • Waar staan jullie voor als team? Wat zijn jullie “teamvalues”? Hoe maakt jullie dit sterk op vandaag? 
  • Wat brengt jullie uit balans? Wat kunnen obstakels zijn om jullie te verhinderen doelen te halen? En wie/wat helpt concreet om ze te overwinnen zodat effectiviteit kan gegarandeerd blijven? 

°

En dan actie!

  • Welke eerste logische stap kunnen we nu alvast zetten om onze teamwerking en teamresultaten (KPI’s, team mindset,…) te boosten?
  • En wanneer zien we elkaar terug rond dit thema? Hoe houden we elkaar in tussentijd op koers? 

°

Een aanrader om hier tijd voor vrij te maken van zodra jullie team weer fysiek & veilig bij elkaar mag en kan komen. Wie behendig is met e-tools, kan dit via Zoom zeker en vast al faciliteren. Of je boekt mij als facilitator. With pleasure!

°

Boeken kan via sofie@coachinglab.be of 0476 51 27 13. Of als je vragen hebt bij het zelf faciliteren van deze oefening! 

Go team, go!

Credits originele versie: designbetterbusiness.com

Misschien vind je deze blog ook interessant? 

Vond je dit artikel interessant? Je doet me een plezier door het te delen via Linkedin

Neem contact op en join forces
via sofie@coachinglab.be

Category
Tags

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *